به نام خدا
معاون میراثفرهنگی کشور دستور قتل سیلک را صادر کرد |
|
|
|
خبرنگار امرداد - آفتاب یزدانی : |
معاون میراثفرهنگی کشور ساخت و ساز در حریم گسترهی باستانی سیلک را البته با رعایت ضوابط، شدنی دانست. این در حالی است كه به باور یک باستانشناس پیشكسوت، هرگونه دستاندازی در حریم گسترههای باستانی بهویژه سیلک، خلاف قانونهای تعیینشدهی میراثفرهنگی است. كاوشهای باستانشناسی بارها از بودن یادمانهای تاریخی حتا در حریم سیلک خبر دادهاست.
به گزارش میراث خبر، مسعود علویان صدر، معاون میراثفرهنگی کشور، دستور قتل سیلک را صادر کرد. این جمله از آن مسعود علویان صدر است: «اعتقاد نداریم که حتما در حریم یک محوطه یا بنای تاریخی مانند سیلک کاشان نباید هیچ ساختوسازی انجام شود بلکه برپایهی ضابطه و با حفظ حرمتها میتوان ساختوساز کرد.»
این درحالی است که برخی از ارزشمندترین یافتههای باستانشناسان از حریم درجهی ٢ سیلک بهدست آمده است.
اما در این میان، كارهای شهرداری هم شگفتآور است. این نهاد شهری گویی برای ٧ هزار سال تاریخ و پیشینهی ایران دندان تیز کرده که درخواست بازنگری طرح حریم سیلک را دادهاست، طرحی که برپایهی قانونهای میراثفرهنگی نوشته شده و جای هیچ گمانی هم در آن نیست.
اما اینکه نظر شهرداری چرا برای معاون میراث فرهنگی تا این اندازه ارزشمند است که دستور بازنگری حریمهای سیلک را در اولویت گذاشته برای کارشناسان و دلسوزان میراث فرهنگی جای بررسی دارد!
«صادق ملک شهمیرزادی»، باستانشناس پیشکسوت، دربارهی دستور ساخت و ساز در حریم درجهی یک سیلک از سوی مسوولان میراثفرهنگی گفت: «معاون میراثفرهنگی کشور گویی هیچ آشنایی با اساسنامهی میراثفرهنگی و ضوابط آن ندارد وگرنه هیچگاه در رسانهها نمیگفت که ساخت و ساز حتا با قوانین میراثفرهنگی قابل اجراست.»
این باستانشناس که چندین فصل در گسترهی باستانی سیلک کاوش انجام داده، گفت: «همهی گسترهی سیلک پر از یادمانهای بیهمتا است بهگونهای كه زمانی كه میانهی تپه شمالی و جنوبی را ٦ متر و ١٠ سانتیمتر کاوش کردیم به راه رودخانهای برخوردیم که ٦هزار و ٥٠٠ سال پیش از آنجا گذر میکرد.»
بهگفته وی، در ٥ سالی که در سیلک بوده، اجازه نداده آجر روی آجر گذاشته شود، حال چگونه است که تپهها با فنسکشی محدود و ٣٨ هکتار زمین که از آنِ دولت است میان باغداران و زمینداران، بخش میشود.
او گفت: «البته بماند که از زمانیکه سیلک را ترک کردم مسوولان با ایجاد امکانات رفاهی و ساخت چند دستگاه توالت کنار تپه، كارهای موثری در این گستره انجام دادهاند.!»
این باستانشناس یادآور شد كه: «در هیچ گسترهای، حریمها دگرگون نمیشود مگر آنکه مجلس شورای اسلامی بررسی کند و قانون تازهای تعیین شود. اما اینکه معاون میراثفرهنگی کشور مصوبهی جدید مجلس را از کجا آورده که معتقد است در حریمهای آثار باستانی میتوان ساخت و ساز کرد جای تامل دارد؟»
كاوشهای باستانشناسی در سیلک تاکنون نشان دادهاست که این گسترهی باستانی در زمرهی باارزشترین گسترههای باستانی جهان است که البته هنوز در سیاههی(:فهرست) میراث جهانی، جایی ندارد. نخستینبار گریشمن فرانسوی این گستره و دو گورستان باستانی آن را کاوش كرد. پیگیری کاوشها نشان داد که این گسترهی باستانی بیش از ٧ هزار سال تمدن را در خود دارد.
|
نظرات شما عزیزان: